Zelf maken is eigenlijk wel het leukst! Je krijgt er enorm veel voldoening van, maar daarnaast kan het ook nog zo zijn dat het goedkoper is. Vooral als het gaat om hout bewerkte meubelen. Wat gaan we vandaag doen? Vandaag ga ik je vertellen hoe je heel simpel een industriële kapstok voorin de hal / entree, maar die je bijvoorbeeld ook in de slaapkamer of bijkeuken kunt gebruiken.
Hoe maak je een industriële kapstok?
Wat heb je nodig voor een kapstok van 30 cm diep en 90 cm lang:
- Steigerbuizen:
- 45 cm lang
- 2x 10 cm lang
- 2x 15 cm lang
- 2x 5 cm lang
- Koppelstukken:
- 4 voetplaten
- 2 koppelstuk t-stuk lang
- 2 bochtjes
- Diameter 33 mm – Ik heb gekozen voor 33 mm, dan passen de haakjes van 11 cm erop maar kun je deze niet makkelijk verschuiven. Je hebt dan als ware ‘vaste’ haakjes. Wil je wel kunnen schuiven met de haakjes, kies dan voor een steigerbuis en koppelstukken met een kleinere diameter. Dat is mogelijk en tevens ook goedkoper.
- Zwarte (matte) spuitverf
- Steigerhouten plank 110 cm lang
- Haakjes 11 cm – 10x
- 8 schroefjes om de steigerbuizen aan de plank te bevestigen
- 8 schroefjes om de kapstok aan de wand te monteren
- Boormachine voor de gaatjes
- Licht schuurpapier 60/80 & 120
- Oud doekje
En als je de plank gaat bewerken heb je ook nog beits (donker van kleur, ik gebruik die van de action), witte en grijze (matte, in ieder geval geen hoogglans) verf.
Als je kapstok langer of korter wilt maken, dan kun je deze cm’s aftrekken van het langste stuk van de steigerbuis.
Tijd nodig: 90 min + 60 min (+ eventueel 2 dagen) wachttijd
Het is helemaal niet moeilijk om een eigen industriële kapstok te maken. Het enige ‘nadeel’ is dat het veel wachttijd kost. Bij het spuiten van de steigerbuizen moet je even wachten steeds tussendoor. Ik heb in ongeveer 6x de steigerbuizen gespoten. Ik zou adviseren om de ene dag te verven en de andere dag de onderdelen in elkaar te zetten. Mocht je een nieuwe plank ook nog willen bewerken, dan ben ik zeker 2 dagen aan het wachten tot de verf en beits droog is.
Als je alle steigerbuizen onderdelen in elkaar zet, ziet de kapstok er zo uit:
Stap 1. Spuiten van de steigerbuizen + haakjes
Leg alle steigerbuizen en de haakjes op een stuk karton of kranten en spuit ze zwart. Het kan best zijn dat je meerdere keren de steigerbuizen en de haakjes moet spuiten. Gelukkig kun je na 10 minuten de onderdelen al overspuiten. Spuit wel kleine laagjes op de onderdelen, hierdoor krijg je niet te maken met lopers. Het is makkelijker om een dikkere laag erop te spuiten, maar dat zou ik niet adviseren. De kans is dan groot dat je lopers krijgt en om deze er weer uit te krijgen, moet je ze eruit schuren. Kortom, spuit liever een keer vaker.
Als je tevreden bent over het resultaat, zou ik voor de zekerheid de onderdelen nog een tijdje laten drogen en liggen.
Stap 2. Het bewerken van de plank
In principe kun je iedere plank gebruiken van 20 / 30 cm diep. Het beste kun je wel kiezen voor een gedroogde plank, anders kan het gebeuren dat de plank gaat werken waardoor deze krom gaat staan. Ik heb gekozen voor een verweerde steigerhouten plank, maar je kunt ook een nieuwe plank bewerken met verf en beits om een verweerde look te krijgen.
Wat je hierbij nodig hebt, zijn de beits, witte en (matte) grijze verf. We beginnen met de verf. Breng her en der witte en grijze vegen op de plank, probeer ongeveer 90% van de plank te bedekken met de verf. Breng dit aan op de boven-, onder- en zijkanten van de plank aan. Laat de plank nu weer drogen.
Nu we meer dan 12 uur hebben gewacht, gaan we verder met de plank. We gaan nu de plank goed schuren met schuurpapier. Neem nu de plank af met een nat (oud) doekje (handdoekdroog).
Breng de beits op de boven-, onder- en zijkanten van de plank aan. Breng dit aan met een kwast of een roller. Breng een normale laag aan. Breng i.v.m. de lopers een niet te dikke laag. Laat nu de gebeitste plank drogen. Na 15 uur kunnen we weer verder met de plank. Als je de plank nog niet genoeg ‘verweerd’ vindt, dan kun je er nog een laag verf op smeren. Dit kan je herhalen tot je het gewenste effect hebt bereikt. Tussendoor schuren kan, maar hoeft niet. Zie hieronder mijn bewerkte plank. Ik heb 1 laag beits en 1 laag met witte en grijze verf erop gedaan.
Ik zou adviseren om eerst op een testplankje uit te proberen wat je mooi vindt en dit vervolgens te gebruiken op de plank voor de kapstok.
Stap 3. In elkaar zetten van de steigerbuizen
Nu de verf van de steigerbuizen droog is en de plank ook klaar is, kunnen we de steigerbuizen in elkaar zetten. Leg de onderdelen neer zoals hieronder:
Vergeet deze inbussleutel (ik gebruik nr. 6) niet. Hiermee kun je de steigerbuizen en koppelstukken aan elkaar krijgen:
Je kunt de steigerbuizen in elkaar zetten, door ze in elkaar te draaien. Beschadig je per ongeluk de onderdelen en gaat er zwarte verf af? Geeft niet. Zodra je alles in elkaar hebt, kun je eventueel de steigerbuizen kapstok nog een keer spuiten met zwarte verf. Doe dit wel voordat je de plank erop monteert.
Stap 4. De plank op de steigerbuizen monteren
Zodra de plank droog is en je bent tevreden over het resultaat, kun je de plank monteren op het steigerbuizen onderstel. Daarvoor heb je 8 schroefjes nodig en een boormachine. Zorg er wel voor dat de schroefjes niet door de plank kunnen komen, dus ze hoeven niet erg lang te zijn.
Leg de plank op de kop en boor de schroeven je in de voetstukken. Nu hebben we de kapstok in elkaar. We zijn bijna klaar.
Stap 5. De steigerbuizen + plank monteren op de muur
We hoeven nu alleen nog maar de kapstok te monteren op de muur. Ook daarvoor heb je weer 8 schroefjes nodig. Deze schroefjes kunnen anders zijn dan die je gebruikt hebt bij het monteren van de steigerbuizen aan de plank. Je hebt schroefjes nodig die in de muur geboord kunnen worden en die gewicht kunnen dragen, van o.a. de kapstok, de decoratie en de jassen enz.
Stap 6: Haakjes erop en decoreren
Plaats nu de haakjes aan de steigerbuizen en je kunt de kapstok gaan gebruiken. Je kunt hem gebruiken voor jassen, sjaals, mutsen enz.
Op de plank kun je leuke decoratie plaatsen om de kapstok op te vrolijken. Ik geef je een voorbeeld hieronder.