Industriële lampen

Industriële verlichting heeft een robuuste uitstraling, dit komt (meestal) doordat industriële lampen gemaakt zijn van metaal of staal. De meest bekende variant van de industriële lamp, is de fabriekslamp. De fabriekslamp is meestal een ruwe en stoere hanglamp. Deze lamp wordt zo genoemd omdat het net lijkt alsof deze lamp (meestal door zijn verouderde look, vorm, grootte en gebruik van materiaal) zo uit de fabriek komt.

De fabriekslamp heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw. De donkere fabrieken van die tijd, moesten goed verlicht worden. Zo zijn de fabriekslampen ontstaan. Dit waren (en zijn nu nog meestal) grote, grove lampen gemaakt van staal (zodat ze lang meegingen) met veel lichtbereik. De gloeilampen die in deze fabriekslampen brandden, waren erg waardevol en moesten goed beschermd worden. Hierdoor werden deze lampen beschermd door een grote kap en/of raster.

Klik hier voor een overzicht van diverse fabriekslampen >>

Voor meer industriële tips & tricks volg je de online cursus Basis Industrieel Inrichten

Industriële lampen verlichting industriële fabriekslamp
quip & Co
Industriële lampen verlichting industriële fabriekslamp
De mooiste meubelen

Industriële hanglampen

Naast de industriële fabriekslamp, zijn er nog veel meer hanglampen die een industrieel karakter hebben. Industriële hanglampen zijn bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken boven je eettafel, maar ze misstaan ook niet in een hoge hal, keuken, bijkeuken of andere ruimte. Een hanglamp is industrieel als deze bijvoorbeeld is gemaakt van staal, metaal of aluminium.

Er zijn diverse groottes van industriële hanglampen; je hebt gigantische grootte lampen. Deze lamp is bijzonder geschikt om bijvoorbeeld in een hoge hal, vide of ander hoog vertrek op te hangen. Maar je kunt deze ook ophangen boven een eettafel.

Dream Book Design
Tierlantijn Lightning

Natuurlijk heb je ook diverse industriële hanglampen die een ‘normaal’ formaat hebben. Deze zie je er vaak boven een eettafel. Als laatste zijn er ook de relatief kleine industriële hanglampen, of beter gezegd hanglampjes. Ook deze zijn geschikt om boven een eettafel te plaatsen, wel heb je er dan zeker meer nodig dan drie hanglampjes. Je ziet ze bijvoorbeeld ook wel boven een bank of in de keuken.

Desire to Inspire

Andere soorten industriële hanglampen zijn:

Industriële draadlampen, hieronder zie je daarvan een aantal voorbeelden. Zoals je ziet bestaan deze draadlampen uit diverse verschillende kleuren, metalen en vormen.

Trendsparnana
Etsy

Pinterest
Apartmenttherapy.com

  Lamp met strijkijzersnoer

  Een lamp met strijkijzersnoer is een simpele lamp en naast is, naast in een industrieel interieur, ook goed te gebruiken in ieder modern interieur. Een Strijkijzersnoer zegt het eigenlijk al, dit snoer lijkt op het snoer van een strijkijzer. Dit snoer is omwonden met stof. Deze lamp of meerdere van deze lampen kun je ophalen in iedere ruimte van je huis. Bijvoorbeeld één bij je bed als nachtlampje, of een aantal lampen boven de eettafel of keuken. Voor een ultieme industriële lamp met strijkijzersnoer, is de fitting gemaakt van beton.

  Snoerboer
  Interior Junkie

  Betonnen (echt/nep) lampen

  Ook de betonnen lamp behoort tot de categorie industriële lampen. De meeste betonnen industriële lampen zijn niet geheel uitgevoerd in beton, dit zou je erg zwaar maken. Daarom zie je vaak dat een deel van de lamp gemaakt is van beton. Toch kun je wel een lamp vinden die in zijn geheel van beton (lijkt) is. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van “nep” beton, maar met een betonlook uitstraling. Een goed alternatief lijkt me. Hieronder een aantal voorbeelden van betonnen verlichting.

  Snoerboer

  Interior Junkie

  Industriële vloerlampen

  De meeste lampen hangen, maar ook de lampen aan de grond verdienen aandacht. De meeste industriële vloerlampen hebben een driepoot als onderstel of staan op een ronde/vierkante standaard. Industriële vloerlampen hebben een nieuw of oud/verweerd uiterlijk. Een bijzondere vorm van een industriële vloerlamp is de filmlamp. Deze lamp staat meestal op een driepoot en heeft een ronde kap (zie ook foto 2 hieronder). De kap van deze lamp lijkt erg op de kap die ze gebruiken, vandaar de naam industriële filmlamp.

  Snoerboer

  Interior Junkie

  Industriële wandlampen

  Een opvallende plaats om een industriële lamp te plaatsen, is aan de muur. Deze industriële lampen worden ook wel industriële wandlampen genoemd. Een voorbeeld van een erg mooie lamp is de schaarlamp, zie ook hieronder. 
  Kwantum

  Pinterest

  Industriële tafellampen

  Ook voor op de tafel zijn er industriële lampen te vinden. Je vindt de industriële tafellampen in diverse vormen, maten en kleuren. Een tafellamp is in veel gevallen ook te gebruiken als bureau- of leeslamp.

  Wonen met lef
  Goed in Stijl

  Unieke industriële lampen

  Als je een unieke industriële lamp wilt, deze zijn er! Wat dacht je van een lamp in een aparte vorm, zoals hieronder. Een lamp in de vorm van een pijl of een ster is erg uniek en zie je niet vaak.

  Made.com

  De waardering van www.myindustrialinterior.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 14 reviews.